Open einde speelgoed en de waarde ervan
Open einde speelgoed, wat is het?
Open einde speelgoed gaat over speelgoed zonder vaste invulling wat het precies is of waarvoor het dient. De meest gekende merken zijn Grapat, Grimm's, Stapelstein, Abelblocks en zo zijn er wel nog meer. Ik noem deze op omdat wij kiezen voor duurzaam geproduceerde merken én veilige, kwalitatieve materialen.
Denk maar aan de loose parts, de schijfjes, potjes, poppetjes zonder gezichtsuitdrukking, auto's zonder duidelijke invulling, ringen,...
En dan nu, wat is het precies en wat zijn de voordelen?
Omdat er geen vaste invulling is van het speelgoed en waarvoor het dient, kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Het spel wordt gevormd naar wat er op dat moment binnen het kind leeft. Er is geen goed en fout en het kan elke keer opnieuw aangepast worden of een andere invulling krijgen.
Net omdat het kind de regie in handen heeft, is het ook een fijne manier om via observatie te kijken waar jouw kind mee bezig is. Dit kan gewoon speels thuis, zeker wanneer je kind niet vaak uit zichzelf vertelt.
Maar ook bij therapieën kan hier op ingezet worden (ik vernoem het hier graag even, maar ga hier niet verder op in omdat dit niet mijn beroepsdomein is.)
Open einde speelgoed heeft veel voordelen.
- stimuleert de verbeelding
- prikkelt de creativiteit
- het is duurzaam: elk materiaal kan telkens opnieuw als iets anders ingezet worden. Daardoor groeit het ook mee met je kind.
- het bevordert de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht
- het speelgoed is onderling te combineren
- stimuleert oplossingsgericht denken: gissen en missen bij het creëren van een bouwwerk met de verschillende materialen.
- bevordert zelfregulatie en empathie. Via het spel kan je kind emoties toepassen en er leren op inspelen. Een jong kind kan nog niet zelf zijn emoties en gedrag beheersen, het heeft dit nog niet geleerd. Net daarom is (rollen)spel zo belangrijk en waardevol in de wereld van een jong kind.
Wat als mijn kind er niet meteen naar om kijkt?
Omdat deze vraag wel eens gesteld wordt in mijn winkel, neem ik hem hier graag in op.
Meestal geef ik het advies om het neer te zetten, zonder uitleg, zodat jouw kind zelf kan ontdekken, experimenteren en voelen. Er zijn wel enkele sets die ideaal zijn om mee te starten. Denk aan een set met blokken, een auto met een popje in, schaaltjes met een balletje, een verzameling van potjes en popjes, schijven en een doosje, spoelen... Dit zijn vaak de eerste materialen voor een jong kind.
Soms hebben kinderen wel eens een duwtje nodig. Dit kan je doen op verschillende manieren.
Voorleven - samen - alleen
In de eerste fase ga je zelf tonen hoe je ermee kan spelen. Je speelt dus zelf, laat dat innerlijke kind maar vrij :)
De volgende fase is het samen spelen. Je gaat samen met je kindje spelen. Je kan eerst de regie zelf in handen nemen, en dan jouw kind laten overnemen. De fantasie zal onderweg ontdekt worden. Zo bouw je op naar het alleen spelen.
Daarna kan je kind (even) alleen spelen, omdat het de mogelijkheden samen met jou ontdekt heeft.
Noot: uiteraard is een kind niet gemaakt om altijd alleen te spelen en zal het ook jou betrekken binnen zijn spel. Vergeet niet dat speelgoed een middel tot verbinding is.
Inspiratie geven
Wanneer je op pinterest of instagram 'Open einde speelgoed' intikt, zal je heel wat inspiratie tegenkomen.
Kijk even rond wat haalbaar is voor jouw kind en druk deze af. Deze kan je dan toevoegen bij de materialen en via gissen en missen kan jouw kindje het nabootsen en zelf de mogelijkheden ontdekken.
Nog vragen? Stel ze gerust hieronder of contacteer me via info@k-deetje.be . Ik help je graag!
Lees verder