Vanaf 75€ halve verzendkost, vanaf 150€ gratis verzending! K-Deetje betaalt jouw verzendkost vanaf 150€. Vanaf 75€ betaalt K-Deetje de helft van uw verzendkost!

K-Deetje's Blog

Open einde speelgoed en de waarde ervan

Open einde speelgoed en de waarde ervan

Open einde speelgoed, wat is het?

Open einde speelgoed gaat over speelgoed zonder vaste invulling wat het precies is of waarvoor het dient. De meest gekende merken zijn Grapat, Grimm's, Stapelstein, Abelblocks en zo zijn er wel nog meer. Ik noem deze op omdat wij kiezen voor duurzaam geproduceerde merken én veilige, kwalitatieve materialen.

Denk maar aan de loose parts, de schijfjes, potjes, poppetjes zonder gezichtsuitdrukking, auto's zonder duidelijke invulling, ringen,... 

Grapat grimm's open einde speelgoed


En dan nu, wat is het precies en wat zijn de voordelen?

Omdat er geen vaste invulling is van het speelgoed en waarvoor het dient, kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Het spel wordt gevormd naar wat er op dat moment binnen het kind leeft. Er is geen goed en fout en het kan elke keer opnieuw aangepast worden of een andere invulling krijgen.

Net omdat het kind de regie in handen heeft, is het ook een fijne manier om via observatie te kijken waar jouw kind mee bezig is. Dit kan gewoon speels thuis, zeker wanneer je kind niet vaak uit zichzelf vertelt.
Maar ook bij therapieën kan hier op ingezet worden (ik vernoem het hier graag even, maar ga hier niet verder op in omdat dit niet mijn beroepsdomein is.)

Open einde speelgoed heeft veel voordelen.

- stimuleert de verbeelding

- prikkelt de creativiteit

- het is duurzaam: elk materiaal kan telkens opnieuw als iets anders ingezet worden. Daardoor groeit het ook mee met je kind.

- het bevordert de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht

- het speelgoed is onderling te combineren

- stimuleert oplossingsgericht denken: gissen en missen bij het creëren van een bouwwerk met de verschillende materialen. 

- bevordert zelfregulatie en empathie. Via het spel kan je kind emoties toepassen en er leren op inspelen. Een jong kind kan nog niet zelf zijn emoties en gedrag beheersen, het heeft dit nog niet geleerd. Net daarom is (rollen)spel zo belangrijk en waardevol in de wereld van een jong kind.

 Grapat Grimm's open einde speelgoed


Wat als mijn kind er niet meteen naar om kijkt?

Omdat deze vraag wel eens gesteld wordt in mijn winkel, neem ik hem hier graag in op. 

Meestal geef ik het advies om het neer te zetten, zonder uitleg, zodat jouw kind zelf kan ontdekken, experimenteren en voelen. Er zijn wel enkele sets die ideaal zijn om mee te starten. Denk aan een set met blokken, een auto met een popje in, schaaltjes met een balletje, een verzameling van potjes en popjes, schijven en een doosje, spoelen... Dit zijn vaak de eerste materialen voor een jong kind. 

Grapat open einde speelgoed baby eerste open ended play


Soms hebben kinderen wel eens een duwtje nodig. Dit kan je doen op verschillende manieren.

Voorleven - samen - alleen

In de eerste fase ga je zelf tonen hoe je ermee kan spelen. Je speelt dus zelf, laat dat innerlijke kind maar vrij :)

De volgende fase is het samen spelen. Je gaat samen met je kindje spelen. Je kan eerst de regie zelf in handen nemen, en dan jouw kind laten overnemen. De fantasie zal onderweg ontdekt worden. Zo bouw je op naar het alleen spelen.

Daarna kan je kind (even) alleen spelen, omdat het de mogelijkheden samen met jou ontdekt heeft.
Noot: uiteraard is een kind niet gemaakt om altijd alleen te spelen en zal het ook jou betrekken binnen zijn spel. Vergeet niet dat speelgoed een middel tot verbinding is. 

Inspiratie geven

Wanneer je op pinterest of instagram 'Open einde speelgoed' intikt, zal je heel wat inspiratie tegenkomen.
Kijk even rond wat haalbaar is voor jouw kind en druk deze af. Deze kan je dan toevoegen bij de materialen en via gissen en missen kan jouw kindje het nabootsen en zelf de mogelijkheden ontdekken. 

 

Veel speelplezier! 
* Gebruik je één van onze inspiratietips? Deel het gerust via onze sociale media en tag ons of gebruik de #kdeetjevillage 
*Wat vind je van deze blog? Heb je nieuwe inspiratie gekregen? Laat het ons hieronder weten.
* Foto's zijn allemaal van Grapat

 

Nog vragen? Stel ze gerust hieronder of contacteer me via info@k-deetje.be . Ik help je graag!

Lees verder

10 tips voor een schoencadeautje

10 tips voor een schoencadeautje

De Sint is ondertussen in het land en in vele huizen worden brieven geschreven, tekeningen gemaakt én schoentjes gezet. Dat laatste is natuurlijk het top moment voor kinderen, Sinterklaas en Piet die de wensen komt ophalen. Een moment met best wel wat spanning.... want zou er de volgende ochtend iets in de schoen zitten of niet?

Het ene gezin kiest ervoor om enkel aan de vooravond van de grote dag de schoen te plaatsen, het andere gezin laat de schoen vroeger plaatsen zodat Sint en Piet nog voldoende tijd hebben om alle spullen (lees: wensen) bij elkaar te zoeken. 

Ideaal daarvoor, zijn de schoencadeautjes! Een klein cadeautje die al achtergelaten wordt door Sint en Piet als dank of ruil voor de brieven. Daarom deze blog met 10 tips voor leuke, budgetvriendelijke en toch duurzame, schoencadeautjes!

Schoencadeautjes voor Sinterklaas

1. Houten dieren

De dieren van Tender Leaf Toys kan je zowel in set, als per stuk kopen. Heel handig wanneer je in elke schoen één diertje wenst te stoppen. Misschien heb je er maar ééntje nodig, of misschien wel zes... :)

2. Tandendoosje

Komt de tandenwissel eraan voor jouw kiddo? Dan is een tandendoosje een leuk cadeautje om al in huis te hebben.

3. Kitpas Badkrijtjes

Tekenen in bad, hoe tof is dat niet! Met de badkrijtjes van Kitpas maak je mooie en kleurrijke tekeningen op de badrand, die je nadien gewoon weer kan afvegen. Baden en spelen in één.

4. Auto's

Een auto van Candylab is perfect als klein cadeautje om elke kleine speelwereld aan te vullen. Het is eenvoudig geïntroduceerd bij het reeds aanwezige speelgoed. 

5. Open ended play

Een doosje Grapat sticks, brots of nins kan je gemakkelijk verdelen over meerdere schoentjes. Met een leuke briefje erbij wordt het misschien wel een krachtvriendje? Dit deden we voor weekend van de klant en viel heel goed in de smaak bij zowel kind als ouder ;)

6. Plasticine

Een potje plasticine, leuk op zich of combineer het met takjes/stenen/kosteloos materiaal/diamanten... om te gaan creëren. Een favoriet spel van vele kinderen.

7. Maileg

Een muizenfan in huis? Een nieuwe outfit voor de muisjes zal zeker in de smaak vallen! Tover je muisje om in een prinses of misschien wel klaar voor bed in een schattige pyjama.

8. Scrunchie

Oudere kinderen? Lange haren? Een scrunchie is een leuk en nuttig cadeautje! Met deze van Imruby heb je meteen Belgische makelij in huis. 

9. Stockmar

Met de krijtjes of wasblokken van Stockmar maak je tekeningen in de mooiste kleuren. 

10. Wilma's wondere wereld

Wilma Wonder. Laat dit een belletje rinkelen? Het bekende kinderpersonage van Hanne Luyten en Noëmi Willemen. Naast Wilma, vind je in dit knipboek 'Wilma's wondere wereld' ook al haar vrienden om mee te spelen. Maar eerst wat knipwerk voor de boeg ;)

 

Geïnspireerd geraakt? Ga op ontdekking in onze webshop of volg K-Deetje via sociale media voor meer ideetjes en tips. Klik hier voor Instagram en hier voor Facebook

Lees verder
Terug naar boven