Vanaf 75€ halve verzendkost, vanaf 150€ gratis verzending! K-Deetje betaalt jouw verzendkost vanaf 150€. Vanaf 75€ betaalt K-Deetje de helft van uw verzendkost!

Het grote vogeltelweekend!

Het grote vogeltelweekend!

 

28 en 29 januari
Een initiatief van Natuurpunt

Het vogeltelweekend is de grootste vogeltelling in Vlaanderen. Beseffen dat jij niet de enige bent die op dat moment vogels aan het tellen is, een fijn gevoel toch!

Het is de ideale kans om samen met je kinderen de vogels in je tuin te ontdekken en/of stil te staan bij dat leven in de tuin. Gewoon samen zijn, observeren en genieten!

Ik geef hier heel kort de uitleg van Natuurpunt mee en verder in deze post vind je de gratis downloads die ik maakte om er spelenderwijs mee aan de slag te gaan.

Hoe begin je eraan?

Maak je tuin vogelvriendelijk door proper water klaar te zetten en vogelvoer. Settel je op een knus plekje en neem eventueel een vergrootglas of verrekijker bij de hand. Een tellijstje kan eventueel ook handig zijn. Dan kan je meteen aanduiden welke vogel je ziet.

Bij de telling is het belangrijk het tijdstip van je kijkmoment te noteren (15 minuten). Doe je dit meerdere keren? Dan zijn dit telkens nieuwe tellingen. Die tellingen kan je dan doorgeven via de website van Natuurpunt. Opgepast! Overvliegende vogels tellen niet mee.

Ook wij gaan dit weekend vogels tellen en onze telling doorgeven.


Speeltips

Zo'n vaste momenten, georganiseerde evenementen zijn de ideale kans om spelend te leren. Of te ontdekken eigenlijk, want ontdekken, dat is leren. "Spelen is de hoogste vorm van onderzoek", zei Albert Einstein. En dat is het ook!

Op de site van Natuurpunt vind je alle vogels opgesomd, met een tekening en uitleg erbij. Deze foto's gebruikte ik om vogelkaarten van te maken. Zo kan je deze eenvoudig bij de hand houden om te vergelijken welke vogels je spot.

Na het spotten kan je hier op de site de uitleg vinden per vogel. Superfijn om te ontdekken welke vogels er in je tuin leven, wat ze graag eten en wat opvallende kenmerken zijn. Wedden dat de kinderen nieuwsgierig zullen zijn?!
Wil je nog een stapje verder gaan en verdiepen in de soorten vogels: dan is er deze gratis online cursus 'tuinvogels in Vlaanderen' van Natuurpunt. 

Print dus snel deze kaarten, je kan ze eventueel lamineren, en ontdek!

Vogeltelweekend vogelkaarten gratis download K-Deetje Natuurpunt

 

Sensorisch spel 1: Geef de vogels opnieuw kleur!

Ook dit is steeds een succes bij (jonge) kinderen. Met hun handen wriemelen door allerlei materialen, het idee alleen al in ontspannend.

Voor deze sensorische activiteit gebruikte ik vogelzaad om in het thema te blijven. Ik combineerde dit met de magneetsticks en telchips van Tickit. Er is niet veel magnetische kracht nodig door het vogelzaad waardoor de telchips snel aan de magneetstick hangen. Perfect voor de kleinsten dus! Blijf er wel steeds bij in verband met veiligheid van de kleine materialen ;)

De telchips kunnen erna van de magneet genomen worden en op de rondjes in de tekening van de download gelegd worden. Meteen een kleurrijke vogel!

Een lichtbak is hierbij een leuke extra, maar zeker geen noodzaak! Heb je geen telchips, dan kan er ook gewoon gekleurd worden.

Vogeltelweekend gratis download sensorische activiteit

Vogeltelweekend gratis download sensorische activiteit

 

Sensorisch spel 2: De eieren zijn uit het nest gevallen.

De houten eieren van Grapat of Tickit zijn hier ideaal voor! Deze zijn dan nu de vogeleieren. Ik legde ze gewoon neer in een bak gevuld met sensorisch zand en nam er de sjablonen van de download bij. Wat ook leuk is om hieraan toe te voegen zijn de pincetten van EDX om de eieren te grijpen.

Leg je de eieren terug in het nest? Voor de tellende kindjes zijn de nestjes van 1 tot en met 5 eieren gemaakt. Een leuke extra ;)

Je kan allebei de sensorische set-ups nog uitbreiden met extra's zoals takjes, vogelfiguren, veren... Deze tijd ontbrak me nu even bij het uittesten van de sjablonen.
Download hier de tekeningen en lege nestjes van bovenstaande activiteiten.

 

Veel plezier met tellen, ontdekken, spelen en leren!

Liefs,

Debbie


* Ga je zelf aan de slag? Tag ons gerust op Instagram @k.deetje.oostkamp en/of gebruik de #kdeetjevillage.

Laat een reactie achter

Terug naar boven